Bicicleala de luni

by Mihai Denes 0

Grupul Adevărații VeloPrieteni a fost creat din dorința unor oameni cu o pasiune comună: bicicleala.

Începând cu vara lui 2014, în calendarul săptămânal al plimbărilor cu bicicleta din București, a apărut și Bicicleala de Luni, care alături de tura-soră de marți, reprezintă pentru bicicliștii amatori bucureșteni o modalitate frumoasă și sănătoasă de a-și petrece serile de luni, practic, săptămână de săptămână. Tura a fost creată la inițiativa lui Mihai Denes, unul dintre administratorii grupului AV, devenit între timp membru fondator și vice-președinte al Asociației Adevărații VeloPrieteni, promotoare a mișcării pe bicicletă în București și în România.

Ture este destinată în principal segmentului de bicicliști începători, în special celor care nu au curajul necesar de a ieși din zona parcurilor și de a pedala singuri pe carosabil, în traficul capitalei, inclusiv copiilor însoțiți de către părinți.

Plimbările au loc pe un traseu de 25-30 de km, creat „la libera inspirație” a lui coordonatorului turei, într-un ritm de pedalare de 18-20 km/h, plecarea fiind din Parcul Izvor, la ora 19.30. Plimbările durează 2-3 ore, de regulă existând și o pauză de hidratare la jumătatea traseului. De asemenea, la finalul plimbărilor, se obișnuiește ca grupul de bicicliști să se retragă la o terasă pentru a socializa.

Deși, această plimbare a fost concepută pentru inițierea în trafic a bicicliștilor începatori, cu timpul, mulți dintre aceștia, după ce au avansat, au rămas fideli „Biciclelii de Luni” și continuă să pedaleze alături de noii veniți la tură în seara de luni a fiecărei săptămâni. Pentru mulți veloprieteni, „Bicicleala de Luni” a însemnat o rampă pentru a trece la tura de marți, și chiar, după un timp, au ajuns la nivelul de a pedala la TDJ – tura de viteză de joi seara.

Dupa doi ani și jumătate de la apariția sa, „Bicicleala de Luni” a adunat 117 ediții, la care au participat în total peste 3000 de veloprieteni, iar traseele acestora au totalizat vreo 3000 de kilometri prin București, iar în serile de vară, chiar prin satele apropiate de capitală.

Pagina evenimentului: Bicicleala de Luni. Evenimentul este promovat si pe pagina dedicată plimbărilor cu bicicleta din București: I bike Bucharest, și pe cea a Asociației Adevărații VeloPrieteni.