Inca dinainte de infiintarea Asociatiei Adevaratii VeloPrieteni, in perioada in care exista doar grupul de biciclisti cu acelasi nume, comunitatea AV a fost implicata in sustinerea unor cauze caritabile sau ale diverselor evenimente care implicau simtul civic.

Astfel, an de an, membrii grupului au dat curs demersurilor realizate de echipa AV si au participat in calitate de ajutoarele lui Mos Craciun pe biciclete, oferind dulciuri si jucarii copiilor din cartierele mai sarace ale capitalei, sau au mers la diferite centre de minori, oferindu-le celor de aici un moment de bucurie cu ocazia sarbatorilor de iarna sau de Sf. Pasti, iar de cateva ori a realizat strangerea de bani pentru oferirea de biciclete unor copii sau tineri pentru a-i incuraja sa pedaleze. De asemenea, de-a lungul a trei sezoane, mai multi ciclisti din grup au participat la Ciclaton, un eveniment organizat de compania Orange pentru strangerea de donatii pentru diverse cauze nobile.

In anul 2012, comunitatea AV a organizat in premiera in Bucuresti o plimbare pe bicicleta cu ocazia Orei Pamantului, eveniment international. De atunci, cu o pauza in anii 2013-2014, evenimentul a fost organizat an de an de catre Asociatia Adevaratii VeloPrieteni, in anii 2015, 2016 si 2017, chiar alaturi de WWF Romania. In anul 2020, evenimentul nu a putut fi organizat, fiind anulat in ultimul moment din cauza pandemiei Covid-19.

Dupa ce in anii 2011-2012, comunitatea AV a participat la evenimentul Marsul Tacerii, eveniment international organizat in memoria victimelor pe doua roti in trafic, incepand cu anul 2013, echipa AV a devenit organizator al acestuia. Mai mult in 2018, Iulian Ene, presedintele Asociatiei Adevaratii VeloPrieteni, a fost desemnat de catre organizatorii Ride of Silence din SUA, sa fie Reprezentant in Europa de Est. Astfel, pentru prima data, in anul 2019, in mai multe localitati din Romania, in a treia zi de miercuri din luna mai, se organiza acest eveniment. In anul 2020, din cauza pandemiei, evenimentul s-a desfasurat ”individual”, prin folosirea #rideofsilence.

In data de 19 noiembrie 2017, de Ziua Internaționala a Comemorarii Victimelor Accidentelor Rutiere (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims), am organizat organizat un mars al tacerii pe biciclete, ca parte a marsului international dedicat comemorarii acestor victime, printre acestea si 8 biciclisti uciși intr-un atac terorist la New York, cand un camion i-a spulberat de pe pista pentru biciclete.

In anii 2015 si 2016, am fost co-organizatori a doua editii Bicicliștii pedalează împotriva melanomului (in colaborare cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si Asociatia Hai cu Bicla, o inițiativă prin care am scos bicicletele la plimbare pentru a trage un semnal de alarma și pentru a educa publicul despre melanom – cea mai grava forma de cancer de piele) si Redu amprenta de carbon cu bicicleta ta! Si vei castiga! (în colaborare cu Ambasada Germaniei la Bucuresti si Asociatia Environ, un proiect comun privind cresterea gradului de constientizare a populatiei din Romania referitoare la schimbarile climatice), iar, in anul 2018, am fost co-organizator al Marsului Solidaritatii pe biciclete Casiopeea, eveniment caritabil prin care Asociația Casiopeea a strans fonduri pentru sustinerea femeilor diagnosticate cu cancer la san si care au suferit o mastectomie proteze mamare externe.

De-a lungul anilor, am participat la mai multe evenimente fie de ecologizare a padurilor din jurul capitalei (Raioasa, Cernica), fie de plantare de noi paduri (Bezdead, judetul Dambovita). In noiembrie 2017, in colaborare cu Bike Sensation Romania, am fost ghizii unui grup de biciclisti in varsta din Belgia, care vizitau Romania.

De asemenea, am fost fie participanti, fie co-organizatori sau voluntari la organizarea mai multor marsuri desfasurate in Bucuresti (Parada Micilor Biciclisti, Iubim 2 Roti, Skirt Bike, Ziua libera fara masini), chiar si concursuri de MTB (Prima Evadare, Busteni Epic).

Dupa darea in folosinta a pistei pentru biciclisti de pe Calea Victoriei, mai multe ierni am organizat evenimentul Deszapezirea pistei biciclistilor de pe Calea Victoriei, avand in vedere ca autoritatile locale nu luau masuri pentru a da zapada la o parte de pe aceasta pentru ca biciclistii sa pedaleze in siguranta in aceasta zona a capitalei.

In noiembrie 2020, am fost co-organizatori ai campaniei Bike for Science, in cadrul careia, membrii comunitatii AV ne-am unit si am contribuit semnificativ la adunarea celor 50.000 de km, obiectivul campaniei, o initiativa de responsabilitate sociala, dezvoltata de Bristol Myers Squibb Romania, care a venit catre biciclisti cu un indemn simplu: sapedalam in numele stiintei. La finalul campaniei, am putut anunta ca obiectivul campaniei a fost îndeplinit: peste 82.000 de km pedalati in numele stiintei, sub #bikeforscience, dintre care peste 60.000 de km, insotiti si de #adevaratiiveloprieteni, al comunitatii de biciclisti din grupul Adevaratii VeloPrieteni.

Foto si video de la Earth Hour 2016

Fotografii de la Ora Pamantului 2016:

Dragos-Lucian Diaconescu

www.2eyes.ro

Ora Pamantului 2016 - Daniel Birghilescu

Ora Pamantului 2016 - Bogdan Balasa

Ora Pamantului 2016 - Kerukov.ro