Legea BICICLETEI

by Iulian 2,131 views0

LEGEA BICICLETEI
sprijin public tot mai larg pentru proiectul lansat de ONG-uri in 28.11.2016

Propunerea lansata public in 28.11.2016 de un grup de organizatii ale biciclistilor la adresa viitorilor parlamentari, de a se implica in adoptarea “LEGII BICICLETEI”, are un sprijin public tot mai larg. Au aderat intre timp peste 40 de alte ONG-uri la acest demers, iar o serie de candidati din diverse partide si diverse judete au anuntat oficial ca sustin initiativa. Zilnic sosesc noi adeziuni.

Legea va stabili principii si va contine masuri adecvate de promovare a utilizarii bicicletei, pe mai multe planuri, in principal legislativ si institutional, intr-un mod coerent si integrat, pentru ca abordarea cu pasi mici si disparati de pana acum s-a dovedit ineficienta.

Reamintim ca, in concret, potrivit viitoarei legi, promovarea utilizarii bicicletei va fi declarata obiectiv de interes public si se vor aduce modificari legislatiei rutiere, urbanistice, fiscale si din alte cateva domenii. Propunerea de act normativ va prevedea si adoptarea unei strategii nationale si a unui masterplan in acest sens. Vor fi create elemente institutionale la nivelul autoritatilor centrale si locale care sa permita coordonarea intre autoritati si adecvata interfata cu comunitatea, atat in elaborarea masurilor cat si in punerea lor in practica.

Initiativa a fost lansata de Federatia Biciclistilor din Romania (FBR), Asociatia Hai cu Bicla (HcB), Asociatia Green Revolution (AGR), Asociatia Adevaratii Veloprieteni (AVR), Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) si Clubul Sportiv Nomad Multisport.

Initiatorii doresc ca un numar cat mai mare dintre viitorii parlamentari care vor fi alesi in 11 decembrie 2016, si pe cat posibil din tot spectrul politic, sa isi declare sprijinul pentru ideea adoptarii unei asemenea legi.

Initiatorii pregatesc deja o echipa de lucru si asteapta ca parlamentarii care sustin initiativa sa formeze si ei o echipa, si impreuna sa redacteze forma finala a proiectului de lege, urmand ca deputatii si senatorii implicati sa il depuna in Parlament, sa il sustina si sa isi convinga si alti colegi de partid sa ii acorde votul in comisii si in plen.

ONG-urile semnatare asteapta in continuare ca si alte organizatii ale biciclistilor, ONG-uri de mediu, operatori economici in domeniul biciclistic si alte entitati sa isi declare sprijinul pentru aceasta initiativa comuna si sa se implice in promovarea ei.

09.12.2016

Pentru relatii suplimentare:

Radu Mititean – FBR si CCN , contact@biciclisti.ro 0744-576836

Corneliu Belciug – AGR , corneliu.belciug@greenrevolution.ro 0728-132981

Mihai Denes – AVR , mihai@adevaratiiveloprieteni.ro 0744-369403

Oana Turturica – HcB , oana@haicubicla.ro

Daniel Sardan – NoMad , dan@nomadmultisport.ro

ANEXA:
Textul integral al apelului catre candidatii la calitatea de parlamentar

=====================================================

LEGEA BICICLETEI
Propunere a unor organizatii ale biciclistilor
catre viitorii parlamentari

Incurajarea folosirii bicicletei in scop utilitar, in principal ca mijloc de deplasare in oras, precum si ca vehicul ru rol recreativ / turistic si sportiv, este in ultimii ani declarativ acceptata de autoritatile publice centrale si locale si mentionata in diverse documente de politici publice, ca o componenta importanta a mobilitatii moderne, a turismului durabil si dezvoltarii sportului si unui stil de viata activ si sanatos.

Insa, dincolo de promisiuni, o promovare efectiva si de substanta a bicicletei lipseste in continuare, si nici nu este cu adevarat posibila fara o modernizarea a cadrului legislativ actual, care este printre cele mai nefavorabile din Europa in ceea ce priveste biciclistii. Demersurile facute in ultimele doua decenii de organizatiile de biciclisti in directia modificarii sau completarii anumitor acte normative in general nu au fost de succes inclusiv pentru ca mereu se invoca dependenta de alte reglementari si nevoia de corelare.

Acest cerc vicios se poate rupe cel mai bine printr-o abordare integrata, prin adoptarea unei legi care sa aduca in mod unitar si coerent necesarele modificari si completari esentiale ale actualului cadru normativ cu rang de lege in Romania, pentru a il pune in concordanta cu cerintele si bunele practici la nivelul Uniunii Europene, urmand ca apoi Guvernul si ministerele sa adapteze corespunzator, in mod coordonat, cadrul normativ cu rang de hotarare de guvern si de ordin ministerial.

In acest sens, subscrisele organizatii neguvernamentale preocupate de promovarea utilizarii bicicletei in scop utilitar, turistic si sportiv, lansam initativa ”Legea Bicicletei” ca apel catre candidatii la alegerile parlamentare din 11.12.2016 si la viitorii parlamentari, la asumarea initierii unui proiect de lege pe aceasta tema, redactarii lui cu consultarea noastra si a comunitatii biciclistilor in general, si promovarii lui in Parlament cu sprijinul unui numar cat mai mare de parlamentari, de dorit din intregul spectru politic.

Propunem ca proiectul de lege sa cuprinda un capitol introductiv, care sa proclame promovarea utilizarii bicicletei ca element de prioritate si importanta nationala, in contextul eforturilor de promovare a mobilitatii durabile, protectiei mediului, imbunatatirii calitatii vietii si sanatatatii populatiei, sa statueze necesitatea abordarii multidisciplinare si transsectoriale si adoptarii, prin Hotarare a Guvernului, a unei strategii nationale si a unui masterplan pe 10 ani de promovare a utilizarii bicicletei in Romania, similar practicilor din alte state europene.

Ca masuri institutionale, consideram ca legea trebuie sa prevada crearea unui consiliu interministerial si a postului de coordonator guveramental, cu rang de subsecretar de stat, pentru coordonarea elaborarii si implementarii strategiei si masterplanului, a proiectelor de acte normative cu rang de hotarare de guvern si ordin ministerial si a coordonarii eforturilor la nivel de autoritati locale. Este necesara si prevederea desemnarii in diverse ministere ( MECRMA, MDRAP, MAI, MTS, MT, MMAP) a cate unei persoane responsabile de probleme de biciclistice, la fel si in anumite agentii guvernamentale si companii nationale (ANT, IGPR, AN Apele Romane, Romsilva RA, CFR Calatori, CNAIR etc.), in Agentiile de Dezvoltare Regionala si in consiliile judetene si / sau regiile sau societatile publice judetene de administrare drumuri judetene, precum si in aparatul de lucru al primarilor municipiilor resedinta de judet si a sectoarelor Bucurestiului.

De asemenea, este necesara instituirea prin lege a unor structuri specifice consultative, de tip grupuri de lucru si consilii consultative, la toate nivelele, pe teme biciclistice, cu participare a ONG de profil si a operatorilor economici activi in domeniu, si primirea unor reprezentanti ai acestor categorii, cu titlu de invitat, in alte structuri interdisciplinare, precum comisiile municipale de circualtie, comisiile de urbanism si amejanarea teritoriului si alte asemenea.

Un important capitol din viitoarea legea trebuie sa fie dedicat legislatiei rutiere, si anume modificarii si completarii actualei OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice, precum si a legislatiei privind siguranta rutiera, inlaturand sau atenuand interdictii si limitari nejustificate precum cea privind varsta minima pentru deplasarea pe bicicleta pe drumuri publice sau anumite reguli privind echiparea si circulatia bicicletelor.

Pe linie de cicloturism, un capitol corespunzator al legii ar trebui sa modifice si completeze prevederile din actuala Lege a turismului (OG 58 / 1998) pentru a clarifica regimul juridic al ciclotraseelor, cadrul de administrare a acestora inclusiv prin prevederea infiintarii unui Centru National de Coordonare EuroVelo (CNCEVR) si instituirii Retelei Nationale de Trasee Ciclotruistice Marcate (RNTCMR), si prevederi privind adoptarea, inr-un termen prestabilit, a cadrului legal, la nivel de hotarare de guvern sau ordin ministerial, pentru ghizii de cicloturism, cazarile probiciclistice, puncte noi de frontiera speciale pt trafic turistic nemotorizat (pietonal si biciclistic), marcarea si omologarea traseelor cicloturistice si alte asemenea.

Pe linie de urbanism si amenajarea teritoriului, Legea Bicicletei ar trebui sa modifice si completeze actuala Lege 350 / 2001, dispunand ca prin Regulamentul General de Urbanism aprobat prin Hotarare a Guvernului sa se reglementeze si tipul si numarul minim de faclitati pentru parcarea bicicletelor la si in anumite tipuri de cladiri, prezenta de infrastructuri biciclistice pe anumite artere si conexiuni si alte asemenea.

Un alt capitol trebuie sa vizeze legislatia de transporturi si cea privind regimul drumurilor, in sensul modificarii si completarii actualelor OG 43 / 1997 privind regimul juridic al drumurilor, OG 27 / 2011 privind transorturile rutiere si OG 19 / 1997 privind transporturile, astfel incat si bicicleta sa fie adecvat tratata in aceste acte normative, care la ora actuala o ignora.

Un capitol al legii urmeaza sa fie dedicat legislatiei in domeniul constructiilor si standardelor de profil, care sa prevada un termen concret de adoptare de noi norme tehnice, prin Hotarare a Guvernului si Ordin ministerial, dupa caz, in locul actualului sistem nefunctional de normare prin standarde aprobate de Asociatia Romana pentru Standardizare (ASRO).

Nu in ultimul rand, legea ar trebui sa cuprinda un capitol privind aspecte fiscale, si anume modificari de Cod Fiscal in sensul acordarii unor facilitati fiscale, cum ar fi nivel redus TVA la comert si servicii biciclistice, facilitati fiscale pentru angajatorii care vor sa incurajeze angajatii sa vina cu bicicleta la serviciu sau sa utilizeze biciclete ca vehicul de serviciu, si alte asemenea facilitati, existente in multe state dezvoltate.

Complementar masurilor fiscale, legea ar trebui sa cuprinda prevederi privind instituirea, prin hotarari ale guvernului, a unor programe de sprijin direct a cresterii numarului de biciclete utilizate de populatie si de institutiile publice, cum ar fi finantarea guvernamentala a unor programe gen “prima bicicleta” sau dotare pe scara larga cu biciclete, ca vehicule de serviciu, a unor angajati in sectorul bugetar sau din companiile publice, cum sunt lucratorii postali sau politistii, si incurajarea achizitiei de biciclete in cazul renuntarii la autoturisme vechi (daca se doreste totusi continuarea programului ”Rabla”).

Organizatiile preocupate de promovarea utilizarii bicicletei au un nivel ridicat de informare si expertiza pe aceste teme si isi ofera know-how-ul in mod voluntar celor care doresc sa sprijine aceasta initiativa, atat pentru redactarea proiectului de lege, cat si pentru gasirea de sustinatori si promovarea pe toate caile a proiectului respectiv.

Asteptam in cel mai scurt timp confirmarea de principiu a interesului pentru aceasta initiativa din partea candidatilor la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor si din partea partidelor si formatiunilor politice care au candidati la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

De asemenea, asteptam cat mai multe alte organizatii neguvernamentale cu preocupari in domeniul promovarii utilizarii bicicletei, sau a mobilitatii durabile, precum si din partea operatorilor economici de profil si altor entitati, sa isi declare sprijinul pentru aceasta initiativa.

28.11.2016

Semneaza:

1. FEDERATIA BICICLISTILOR DIN ROMANIA (FBR)
prin presedinte Radu Mititean

2. ASOCIATIA “GREEN REVOLUTION” (AGR)
prin director de programe Corneliu Belciug

3. ASOCIATIA “HAI CU BICLA” (HcB)
prin far Oana Turturica

4. ASOCIATIA “ADEVARATII VELOPRIETENI” (AVR)
prin vicepresedinte Mihai Gabor Denes

5. CLUBUL DE CICLOTURISM “NAPOCA” (CCN)
prin director executiv Radu Mititean

6. CLUBUL SPORTIV NOMAD MULTISPORT (NOMAD)
prin presedinte Daniel Sardan

Au mai aderat la initiativa, ulterior lansarii ei, urmatoarele ONG:

7. FEDERATIA ROMANA DE CICLISM (FRC)
prin presedinte Carol-Eduard Novak

8. ASOCIATIA PRO BIKE ADDICTION (PBA)
prin presedinte Ioana Amariutei Popa

9. COMUNITATEA BICICLISTILOR DIN BUCURESTI (CCB)
prin reprezentant Adrian Rista

10. ASOCIATIA BIKE WORKS
prin presedinte Silviu Negoita

11. CLUBUL DE CICLISM SI ECOLOGIE IASIBIKE
prin presedinte Iordana Leahu

12. ASOCIATIA ”BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA”
prin presedinte George Culda

13. ASOCIATIA ”CLUB SPORTIV TIBISCUS” (CST)
prin presedinte Marius Karnyanszky

14. ASOCIATIA PRODUCATORILOR, IMPORTATORILOR SI COMERCIANTILOR DE BICICLETE DIN ROMANIA (AsPIC)
prin presedinte George Culda

15. CLUBUL SPORTIV ”SURMONT CLUB”
prin presedinte Tiberiu Macaveiu

16. ASOCIATIA ”BRASOVUL PEDALEAZA”
prin presedinte Robert Lazar

17. ASOCIATIA TURISMVERDE
prin presedinte Constantin Serban

18. FUNDATIA PENTRU PARTENERIAT
prin director Laszlo Potozky

19. ASOCIATIA ARIN
prin director Codruta Nedelcu

20. ASOCIATIA TRANSILVANIA VERDE
prin presedinte Kovacs Zoltan Csongor

21. ASOCIATIA ECOURI VERZI (AEV)
prin presedinte Horatiu Emil Popa

22. ASOCIATIA ”TURA IN NATURA” (ATINS)
prin presedinte Mihai Proca

23. FUNDATIA COMUNITARA MURES
prin director executiv Gal Sandor

24. OUTHENTIC CYCLING ROMANIA
prin director Mircea Crisbasanu

25. SOCIETATEA CARPATINA ARDELEANA Satu Mare
prin presedinte Mark-Nagy Janos

26. FUNDATIA DE ECOLOGIE SI TURISM ”POTAISSA”
prin presedinte Alin Rosca

27. ASOCIATIA DE ECOTURISM DIN ROMANIA (AER)
prin presedinte Andrei Blumer

28. ASOCIATIA MIORITICS
prin presedinte Mihai Dragomir

29. CLUBUL SPORTIV “CLUJUL PEDALEAZA”
prin presedinte Kertesz Jozsef Levente

30. ASOCIATIA SIGURANTA AUTO
prin presedinte Virgil Mihailovici

31. FUNDATIA “TERRA MILENIUL III”
prin presedinte Lavinia Andrei

32. ASOCIATIA “VISUM” PENTRU EDUCATIE SI CULTURA
prin vicepresedinte Adriana Hurjui

33. ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE URBANA
prin presedinte Dan Patzelt

34. ASOCIATIA ”VIITOR PLUS”
prin vicepresedinte Mircea Ilie

35. ASOCIATIA ”APROAPE DE NATURA”
prin presedinte Bogdan Baniceru

36. ASOCIATIA ”ECO-CIVICA”
prin presedinte Nicolae Radulescu Dobrogea

37. ASOCIATIA ”HARTA VERDE ROMANIA”
prin presedinte Ciprian Samoila

38. ASOCIATIA PENTRU MOBILITATE METROPOLITANA (AMM)
prin director general Stefan Roseanu

39. ASOCIATIA “NEUER WEG”
prin vicepresedinte Hans Hendrich

40. ASOCIATIA “GREENITIATIVE”
prin presedinte Marius Ienculescu-Popovici

41. ASOCIATIA “AGENT GREEN”
prin presedinte Gabriel Paun

42. CENTRUL REGIONAL DE PROTECTIA MEDIULUI ROMANIA (REC)
prin project manager Alexandru Bara

43. ASOCIATIA “ECO ASSIST”
prin presedinte Liana Buzea

44. ASOCIATIA “KOMUNITAS”
prin presedinte Miruna Tirca

45. ASOCIATIA ”MILITIA SPIRITUALA”
prin presedinte Mihail Bumbes

46. FUNDATIA CULTURALA ”ROSIA MONTANA”
prin vicepresedinte Sorin Jurca

47. CENTRUL PENTRU POLITICI DURABILE ”ECOPOLIS”
prin presedinte Costel Popa

48. ASOCIATIA ”SALVATI DUNAREA SI DELTA”
prin presedinte Liviu Mihaiu

49. ASOCIATIA ”NATURA TRANSILVANIEI”
prin presedinte Mihai Constantinescu

50. ASOCIATIA “BIOSILVA”
prin presedinte Florin Gradinariu

Au anuntat interes si sprijin pentru initiativa urmatorii candidati la alegerile parlamentare din 11.12.2016:

1. TUDOR RARES POP
candidat in Bucuresti la Camera Deputatilor, pe listele USR

2. ADRIAN OCTAVIAN DOHOTARU
candidat in Cluj la Senat, pe listele USR

3. ALLEN COLIBAN
candidat in Brasov la Senat, pe listele USR

4. MIHAI TATU
candidat in Brasov la Camera Deputatilor, pe listele USR

5. ANTONIO ANDRUSCEAC
candidat in Botosani la Senat, pe listele USR

6. COSETTE-PAULA CHICHIRAU
candidata in Iasi la Camera Deputatilor, pe listele USR

7. MIHAI LUPU
candidat in Iasi la Camera Deputatilor, pe listele USR

8. SILVIU-OCTAVIAN GURLUI
candidat in Iasi la Camera Deputatilor, pe listele USR

9. DAN LUNGU
candidat in Iasi la Senat, pe listele USR

10. EUGEN NEAGU
candidat in Iasi la Senat, pe listele USR

11. SINZIANA BALTATESCU
candidata in Iasi la Senat, pe listele USR

12. ETIENNE IGNAT
candidat in Iasi la Camera Deputatilor, pe listele PNL

13. LUCIA VARGA
candidat in Constanta la Senat, pe listele PNL

14. MARIUS BODEA
candidat in Iasi la Camera Deputatilor, pe listele PNL

Nota: Acest apel public este afisat si pe site-urile si paginile de Facebook ale celorlalti initiatori, si va continua sa fie completat in timp cu lista celor care isi vor anunta sustinerea pentru initiativa

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close